‘stabiliteit van de eurozone’

Een zeer ernstige boodschap: De Europese Commissie waarschuwt dat de ‘stabiliteit van de eurozone’ in gevaar is.

  • Donkere wolken pakken zich samen boven de Europese Unie, en de Commissie windt daar nog weinig doekjes om. Het coronavirus, dat niet op tijd werd ingedamd door China, waar het op mensen oversprong, heeft een vernietigend effect op de economie. En dat bedreigt dan weer ‘de stabiliteit van de eurozone zelf’, zo waarschuwt de Commisssie, want ‘de economische en sociale verschillen in Europa dreigen verder uitgediept te worden’.
  • De economische productie van de EU zal met 7,4 procent dalen dit jaar: de grootste krimp ooit in de geschiedenis van de EU. En ze verwachten ‘maar’ een klim van 6,1 procent in 2021.
  • De Commissie herhaalt zo meteen ook de noodzaak voor een massief, pan-Europees herstelplan, dat die kloof tussen de verschillende lidstaten moet dichten. Met andere woorden: het zal via een herverdeling van middelen zijn, of de boel valt uiteen.
  • Sommige economieën, zoals de Duitse, kunnen snel heropveren. Maar onder meer in Zuid-Europa, waar het toerisme tot niets herleid is, kan de economie nog jaren in een depressie zitten. Volgens de Commissie stevenen Italië, Spanje en Griekenland af op een krimp van meer dan 9 procent elk.
  • Om maar te zeggen: de politieke discussie binnen de Unie over hoe ze de crisis gaan overleven, is allerminst begraven. En de Commissie trekt nu aan de alarmbel: het zijn de staatsleiders, onder leiding van Charles Michel (MR) en zijn Europese Raad, die straks toch een consensus over dat massieve reddingsplan gaan moeten uitwerken.
  • (https://businessam.be/)

Over BillBull

Investment strategist. Never ask me why: 'T.A.' only

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.